Lista aktualności Lista aktualności

Smaki lasu w Kielcach

W ostatnią niedzielę września nad Kielcami unosił się grzybowy aromat. Leśnicy zorganizowali kolejną edycję Darów Świętokrzyskich Lasów. Było smacznie, barwnie i grzybnie niczym w leśnej kniei.

O tym, że świętokrzyska knieja jest grzybna przekonali się mieszkańcy Kielc na wspólnym z leśnikami grzybobraniu. W niedzielny poranek w centrum miasta czekały autokary, które rozwiozły grzybiarzy na teren nadleśnictw Daleszyce, Łagów i Zagnańsk. Przewodnikami po Puszczy Świętokrzyskiej byli leśnicy. Z wycieczki do lasu wszyscy wrócili z koszami pełnymi grzybów i w wyśmienitym humorze.

 

O godzinie 14 przy moście nad Silnicą dyrektor RDLP w Radomiu Andrzej Matysiak wraz z nadleśniczymi nadleśnictw Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska" otworzyli piknik na głównej ulicy Kielc. Odczytany został także list wiceministra środowiska Andrzeja Koniecznego. Minister podziękował leśnikom za ogromną pracę, włożony trud, poświęcony czas i stałą opiekę nad lasami Puszczy Świętokrzyskiej.

 

W tym czasie znawca kuchni myśliwskiej dr Grzegorz Russak rozpoczął gotowanie smacznej niespodzianki. Tym razem był to kapuśniak z grzybami na wywarze z dziczyzny. Po chochlę tego wyśmienitego dania ustawiła się kolejka niemalże tak długa jak ulica Sienkiewicza.

 

Grzybiarze, którzy wrócili ze zbiorów wzięli udział w konkursach na rekordowe zbiory. Wybrano króla i królową grzybobrania – tym razem było to rodzeństwo z Kielc Aleksander Balewiecz z siostrą Alicją. Łącznie zebrali 4,2 kg grzybów. W koronacji pomagał łoś – maskotka z Nadleśnictwa Skarżysko. Wszyscy, którzy stanęli do rywalizacji w konkursie na największą ilość grzybów otrzymali akcesoria do rekreacji w lesie. Przydały się do sportowej rozgrzewki, którą chwilę później przeprowadziła Anna Andrzejczak-Wilk z Nadleśnictwa Kielce.

 

Na scenie dr Grzegorz Russak barwnie opowiadał o grzybach i kuchni regionalnej: – Każda kuchnia ma jakieś wyróżniki. W tym regionie nasi przodkowie znali się na grzybach. Grzyby są wyróżnikiem polskiej kuchni.

Podał również sprawdzony przepis na „stemplowane rydze": - Wymyte rydze stempluje się (obtacza) w tartej bułce. Następnie smaży na klarowanym maśle. Sok, który jest smakiem rydza przejdzie do bułki". Dr Russak podzielił się też wiedzą na temat piątego smaku „umami" występującego w grzybach: – Grzyby mają piąty smak, zwany umami, który niedawno został wyodrębniony jako osobny ze słonego i jest naturalnym wzmacniaczem smaku. Słowo „umami" wywodzi się z języka japońskiego i tłumaczy się je jako coś wyśmienitego, głębokiego, pełnego i taki właśnie smak nadają grzyby sosom, pasztetom, bigosom, zupom i innym potrawom.

 

Ci, którzy nie byli pewni czy potrafią rozróżniać grzyby mogli się udać po poradę na stoisko sanepidu, oraz wysłuchać wykładu Joanny Ciborowskiej, grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

 

Na stoiskach leśników związanych z drewnem i pracą leśnika przygotowanych przez nadleśnictwa Daleszyce, Kielce, Skarżysko i Suchedniów ogromnym powodzeniem cieszyło się przybijanie okolicznościowych płytek do znakowania drewna na drewnianych krążkach. Fani owoców leśnych na stoisku nadleśnictwa Łagów i Zagnańsk „Leśna apteka" mogli obejrzeć i posmakować także innych niż grzyby darów lasu.

 

Podczas pikniku każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Był Polski Związek Łowiecki z leśną biżuterią i akcesoriami myśliwskimi, Technikum Leśne w Zagnańsku z pokazem sokolniczym, pracownicy Świętokrzyskiego Parku Narodowego i Zespołu Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych prezentowali ofertę edukacyjną i walory przyrodnicze regionu świętokrzyskiego. Na jarmarku artykułów z darów natury można było kupić rękodzieło i zdrową, ekologiczną żywność u producentów skupionych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego, a także obejrzeć prezentację Muzeum Wsi w Tokarni.

 

Przede wszystkim można było porozmawiać z leśnikami i ich przyjaciółmi, spotkać ciekawych ludzi i dowiedzieć się więcej o tym, jak można spędzić czas w lesie.

 

Wydarzeniu towarzyszyła leśna muzyka w wykonaniu Zespołu Sygnalistów Myśliwskich przy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu oraz w wersji bardziej rockowej w wykonaniu zespołów „Leśna Brać" i „The Woods".

 

******

Wydarzenie „Dary Świętokrzyskich Lasów" organizowane było po raz czwarty przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Radomiu oraz Nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska": Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów, Zagnańsk.

Partnerami przedsięwzięcia są: Urząd Miasta Kielce, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Miasta Kielce, a patronat medialny: TVP Kielce, Telewizja Świętokrzyska, Radio Kielce, Radio EM Kielce, Echo Dnia.